10 sept.

Un bun terapeut

Adevărata terapie înseamnă mult mai mult decât simpla lipire a cioburilor sau încercarea de a umple o gaură neagră din suflet care se tot adâncește. Terapia este, de fapt, o aventură întreprinsă pentru a scăpa de amăgirile care nu te-au lăsat să crești și te ajută să-ți descoperi calitățile și geniul înnăscut. Dacă vrei să te vindeci, caută un terapeut care să aibă calitățile de mai jos, calități pe care ar trebui să le aibă și un bun profesor, preot, consilier, mentor sau arbitru.

  • Un bun terapeut scoate la lumină ce ai mai bun în tine fără a-ți arăta tot timpul punctele slabe. După ce termini ședința te simți mai ușoară, mai liberă și mai puternică sau te simți blocată și derutată?
  • Un bun terapeut este în general vesel și sănătos. Binențeles, nu ar fi corect să-i cerem să fie perfecțiunea întruchipată, dar comportamentul său ar trebui să denote atitudinea și energia spre care aspiri.
  • Un bun terapeut este autentic, iar viața sa reflectă valorile pe care ți le recomandă și ție. Trebuie să recunoască faptul că nu e perfect și uneori omul ne poate învăța mai mult decât specialistul. Un bun terapeut creează un climat de încredere și colaborează cu clientul său.
  • Un bun terapeut încearcă să scurteze cât se poate procesul terapeutic și să te pună cât mai curând pe propriile-ți picioare. Ferește-te de cei care amână, în interes propriu, vindecarea. Dacă te aștepți ca terapia să dureze toată viața, așa va fi; nu pentru că e necesar, ci pentru că așa vrei.
  • Un bun terapeut impune anumite limite: dacă refuză să le depășească când îi ceri acest lucru, te învață de fapt să spui „nu” atunci când e nevoie.
  • Un bun terapeut te ajută să-ți decoperi valențele proprii pentru că tu ești cea care face toată treaba, nu el. Știe că deții cheia răspunsurilor și rolul său este de a te ajuta s-o descoperi. Niciodată nu trebuie să te forțeze să mergi pe calea pe care ți-o arată; îți sugerează și te îndrumă, dar alegerea îți aparține.
  • Un bun terapeut știe că ești o ființă complexă, iar programul său terapeutic se va adresa tuturor laturilor vieții tale. Îți respectă mintea, emoțiile, trupul și sufletul și te ajută să realizezi echilibrul dintre ele.
  • Un bun terapeut pune pe primul loc profesia sa și sănătatea ta, nu banii, puterea sau sexul. Rolul său este de a sluji, nu de a-și alimenta orgoliul.

Adevărata terapie te ajută să găsești calea de la analiză la sărbătoare, de la supraviețuire la creativitate, pentru că vindecarea nu înseamnă doar plasarea pe linia de plutire, ci dezvoltare și înflorire. Fă ceea ce te face fericită și vei ști cum să transformi visurile în realitate.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *