13 feb.

Și bărbații au nevoie de iubire…

Conform societății în care trăim și culturii în care am fost și suntem educați, bărbații nu au voie să plângă, să-și arate vulnerabilitatea, să fie sensibili sau emoționali. Bărbații trebuie să fie puternici și atât! Bărbatul trebuie să-și ascundă emoția, tristețea, dar mai ales durerea. Bărbații nu-și permit să simtă iubirea, să fie atinși de dragoste, că astfel devin niște ”fetițe”, care suferă din dragoste și nu este masculin deloc acest lucru!

Dar, practica mea terapeutică din cabinet spune altceva și anume, faptul că ”și băieții plâng câteodată…”, cum spune în cântec și Dan Bittman, de la Holograf. Și asta e de bine! În unele cazuri sau contexte, este chiar recomandat să plângă, să se descarce, să-și manifeste trăirile și să declare că au nevoie de iubire. Și bărbatul este uman, are trăiri, sentimente, iar sufletul lui se hrănește cu iubire.

E adevărat că numărul bărbaților care practică psihoterapia, care vin în cabinetul de psihologie este mai mic, în comparație cu cel al femeilor. Și, după cum spuneam, societatea are un aport privind acest aspect, întărind de fapt, negativ, blocarea trăirilor. Ca specialist, sunt tare mulțumită și chiar mândră, de bărbații cu care eu lucrez în procesul terapeutic și care-și dau voie să verbalizeze, să spună ce-i doare, să caute soluții, să plângă…să spună că au nevoie să fie iubiți și respectați!

Am tot respectul și admirația pentru un bărbat, un caz, cu care lucrez de ceva vreme și care în una dintre ședințele noastre a avut Puterea și Curajul de a se deschide față de mine și de a spune:îmi doresc ca partenera mea să mă iubească, să îmi atingă corpul cu mâinile și să îmi spună Te iubesc!”, ”am nevoie să fiu și eu iubit!”. A fost tare emoționat pentru mine să aud aceste cuvinte, pline de durere de la un bărbat, de la un om cu un statut social important. Tu ca femeie, ești obișnuită să primești iubire, să fii admirată, iubită, alintată, sărutată, strânsă în brațe, dar și un bărbat are aceleași nevoi ca și ale tale, doar că, de cele mai multe ori nu le exprimă!

”Bărbatul este considerat un stâlp al familiei, un dur, un om care se hrănește cu muncă, cu sport, cu alcool, cu totul altceva, dar nu cu sentimente sau iubire”. Dragă femeie, soție, dacă ai acasă un bărbat/soț cu o anumită dependență, să știi că în el se ascunde o durere și nu se simte deloc iubit sau respectat. Dacă partenerul tău muncește foarte mult și nu este prezent acasă și mai mult ”fuge” de acasă, atunci nu se simte iubit sau iubirea ta nu ajunge la el, este acolo o fisură între voi.

  • Întotdeauna în spatele unei dependențe se ascunde o durere, o rană!

 

Bărbatul nu este doar un sclav sau un instrument de muncă, este o ființă umană, care are nevoi emoționale, pe care deseori nu are capacitatea sau nu vrea să le exprime! Poți ajunge la el, la sufletul lui și astfel, relația voastră poate fi reparată și consolidată!

Auzim frecvent bunicile spunând ”ești băiat mare, nu ai voie să plângi!, dar ele nu cred că realizează cât este de disfuncțional și distructiv pentru un băiețel să nu-și exprime ce simte, ce-l deranjează, ce ar vrea să spună și nu are voie. Acel băiat, viitor bărbat, este o persoană plină de frustrări, furie, toleranță scăzută la stres și neîmplinire și va acționa în detrimentul lui. Sănătos și funcțional este ca părinte să îl lași să- și exprime starea și să găsești soluții împreună cu el.

Dacă ești parteneră sau soție, permite-i partenerului să să fie vulnerabil în unele momente, doar ascultându-l și fiind alături de el! Bărbatul când este trist are nevoie să fie singur, spre deosebire de femeie, care are nevoie să se plângă sau să plângă pe umărul cuiva. Aici suntem diferiți și femeia este bine să știe acest aspect și să-i ofere bărbatului spațiul de care are nevoie ca să-și ”lingă rănile” și să revină în forță.

S-a demonstrat prin studiile făcute că persoanele care ”înghit emoțiile” și nu-și dau voie să le manifeste în exterior, le adună la nivelul abdomenului, și în consecință, de asta vedem atât de mulți bărbați supraponderali, în cazul de față. Greutatea este influențată și de starea emoțională, nu numai de alimentație.

Primul lucru care îl face fericit pe un bărbat este împlinirea sexuală, pofta lui sexuală fiind declanșată de nivelul relativ mare de testosteron. Dar, prin raportul sexual, un bărbat primește și oferă iubire. Este nevoia emoțională de bază, specifică lui, așa cum pentru o femeie, nevoia de bază este afecțiunea. Pe lângă activitatea sexuală, bărbatul are nevoie și de atingeri, mângâieri, ascultare, de a-și simți partenera aproape când îi este greu. În foarte multe cupluri există o fisură foarte mare, declanșată de o rană, de o traumă, despre care nu s-a discutat și din cauza căreia cei doi parteneri sunt foarte distanțați și reci, provocând între ei mereu conflicte sau tensiuni.

În încheiere, ca și recomandare, îți propun ca timp de o săptămână, să-ți observi bărbatul, să-l asculți, să-i vezi nevoile și să discutați despre asta!

Tu, ca femeie, ai puterea de a vindeca o rană și de a-ți salva cuplul și familia!
Tu, ca bărbat ai puterea de a exprima ce simți și de ce ai avea nevoie!

Bărbații au nevoie să fie iubiți!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *