30 mart.

Femei care vor să dețină controlul – te recunoști?

O femeie care își dorește să fie fericită, învață limbajul celuilalt și respectă felul lui de a fi, ceea ce nu presupune nicidecum că a devenit supusă sau că este dominată.

Societatea în care trăim astăzi a ”modelat” mai degrabă femei care vor mai mult, ca să dețină ele controlul și să simtă că au situația în propriile mâini. Consecințele acestei atitudini și dorințe, în același timp, sunt multiple, dar și dăunătoare pentru toți cei implicați.

Sunt mai multe situații în care tu, ca femeie, vrei să deții controlul și poate că nu conștientizezi, când acționezi în acest sens. Iată cele mai dese situații pe care le regăsesc în practica din cabinet sau în viața cotidiană:

  1. În situația în care ai impresia că îi ești superioară partenerului tău de cuplu sau altei persoane cu care ai orice fel de relație. Fie că te simți mai informată sau chiar mai inteligentă, fie când financiar te poziționezi pe o treaptă mai sus, iar acest lucru îl faci vizibil, prin atitudinea sau energia pe care o emani, atunci vrei să deții controlul și să te situezi mai sus ca cel sau cea din fața ta.
  2. Atunci când faci diverse lucruri pentru partener, pe care ar putea să le facă și singur foarte bine, te afli în situația de a deține controlul. Aici te poți gândi la situațiile în care bănuiești că nu s-ar descurca așa de bine, cum ai putea-o face tu; că le face într-un ritm mai lent sau când nu le face atunci când îi spui tu.
  3. Sigur te-ai regăsit măcar o dată, în situația în care, ai crezut că lucrurile ar merge mai bine dacă partenerul tău ar face ceea ce-i ceri tu să facă. Aici exemplele sunt muulte și diverse, ca: să mergeți într-o vacanță într-o locație aleasă de tine, să-și cumpere un lucru care ți se pare ție că s-ar potrivi mai bine, să o ia pe drumul acela, că știi tu că e mai puțin aglomerat și alte multe multe altele.
  4. Femeia care ascultă conversațiile partenerului fără știrea lui, sigur vrea să dețină controlul. Știu multe cazuri de femei, care uneori sau chiar în mod frecvent, ”umblă” în telefonul bărbatului lor sau pe conturile de socializare, pentru a vedea cu cine a mai discutat în ultima vreme, în cazurile când li se pare că e mai distant sau rece emoțional sau când nu le mai acordă așa de multă atenție ca înainte.
  5. Un alt lucru distructiv pentru relația ta cu partenerul sau cu alte persoane cu care intri în contact este faptul de a le critica. Aceasta o poți face prin mai multe modalități: fie direct, față în față, prin nemulțumirile pe care i le aduci pentru diverse motive care te supără sau prin împărtășirea acuzațiilor asupra lor cu alte persoane terțe, mai simplu spus, prin bârfă. Nu te ajută cu nimic să reproșezi sau să-ți arăți furia și frustrarea față de un comportament al partenerului în fața unei prietene. În termeni de specialitate, o putem numi, coaliție, adică faci echipă cu prietena împotriva partenerului. Într-o astfel de situație, relația ta nu mai este sigură și sudată și va duce încet, spre declin.
  6. Dacă te afli în situația în care îți este greu să te încrezi în partenerul tău, chiar și atunci când este vorba de lucruri mici sau mărunte, ești o femeie care vrea, chiar și fără să își dea seama, să dețină controlul. Aici putem să ne gândim la lipsa de încredere și toleranță față de el. Poate că au fost situații în care ai fost dezamăgită, dar toate acestea se pot comunica deschis și chiar se pot repara.
  7. Te înfurii când partenerul tău face o gafă? Îți spui că nu e în stare de nimic și seamănă cu cei din familia lui? Nici de data asta nu a fost în stare, deși nu era nimic complicat? Și aici, vrei să deții controlul și să domini situația în care vă aflați.
  8. Femeia este în general o ființă nemulțumită, cu greu găsim una care să spună că e mulțumită de ceea ce are. Refuzul sau critica darurilor sau gesturilor oferite de partener fac parte din categoria dorinței de control.

Lista ar mai putea continua, cu lucruri, situații, comportamente care fac parte din starea de a deține controlul într-o relație. În momentul în care simți că vrei să ieși dintr-un echilibru cu partenerul de cuplu sau orice altă persoană cu care ai o relație importantă, oprește-te și Observă-te. E cel mai bun lucru posibil. Poziția de observator este aceea în care îți vezi conștient comportamentele distructive pentru tine și relațiile tale.

A deține controlul sau a domina o persoană este o lipsă de iubire și poți face asta din frică și din îndoiala care nu-ți dă pace și pe care ai nevoie să o îndepărtezi.

Iubește oamenii! Iartă-i! Mulțumește-le!

Alege să trăiești conștient și în armonie cu cei din jurul tău!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *